Kokedama

Wat is een Kokedama?

Leuk die bollen, maar wat is het nou precies en waar komt het vandaan?

In het oude Japan, in een tijd waarin esthetiek en harmonie met de natuur hoog in het vaandel stonden, ontstond een bijzondere vorm van kunst en tuinieren - de Kokedama. De naam zelf onthult een diepere betekenis, waar "koke" mos betekent en "dama" bal. Deze kunstvorm, die teruggaat tot de 17e eeuw, bracht een harmonieus samenspel tussen mens en natuur tot stand.

In de schaduw van de serene Japanse tuinen werden Kokedama's geboren als een unieke manier om planten te presenteren. Het idee was eenvoudig maar briljant: een plant gewikkeld in een bal van mos, die zowel elegantie als natuurlijke schoonheid uitstraalt. Dit gaf de indruk dat de plant zweefde, gevangen in een magisch moment tussen hemel en aarde.

De kunst van het maken van Kokedama vereiste vaardigheid en precisie. Door de jaren heen hebben ambachtslieden geëxperimenteerd met verschillende materialen om deze kunstvorm te perfectioneren. Hier in het heden, aan de andere kant van de wereld, hebben wij een eigentijdse draai aan dit eeuwenoude ambacht gegeven.

Bij ons in de moderne tijd, met respect voor traditie en innovatie, hebben we ervoor gekozen om Kokedama te creëren met kokosvezel in plaats van mos. Dit niet alleen vanwege zijn duurzaamheid, maar ook om schimmelvorming te voorkomen. Kokosvezel biedt niet alleen een stevig omhulsel voor de plant, maar het voegt ook een vleugje tropische warmte toe aan deze oosterse kunstvorm.

Met elke met liefde gemaakte Kokedama wordt een stukje geschiedenis voortgezet. De balans tussen traditie en innovatie, natuur en vakmanschap, maakt elk Kokedama dat onze handen verlaat, een uniek symbool van tijdloze schoonheid en een connectie met de eeuwenoude kunst van het verweven van mens en natuur.